Haber: Melis Yıldırım - Narin Diri
(ANKARA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass, Ankara'daki temaslarının ardından yaptığı açıklamada, Suriye'nin teröristler için güvenli bir liman olmaması gerektiğini vurguladı. Türkiye ve diğer ülkelerle bu konuda hemfikir olduklarını belirten Bass, Suriye'deki tüm yabancı teröristlerin ülkelerine geri dönmesi gerektiğini ifade etti. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının amacının da, IŞİD'in yeniden tehdit oluşturmasını engellemek olduğunu dile getirdi. Bass, Suriye'de istikrarın sağlanması ve IŞİD'in yeniden güçlenmesinin önlenmesi için yapılması gereken adımların, Ankara'daki görüşmelerde ele alındığını açıkladı. Görüşmelerde, geçici yönetimin ekonomik istikrarının sağlanması da masaya yatırıldı. Ankara ziyaretinde, Suriye Çalışma Grubu dahil ABD hükümetinden birçok yetkili de yer aldı. Bass, görüşmelerin verimli ve yapıcı geçtiğini vurguladı.
Suriye'de Güvenlik ve İstikrar
Bass, Türkiye sınırında yaşanan güvenlik endişelerine ilişkin soruları yanıtlarken, Suriye'nin farklı bölgelerinde yer alan silahlı grupların, zaman içinde ulusal hükümete nasıl devredileceği konusunda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Bu geçiş sürecinin, IŞİD'in veya diğer terör örgütlerinin yeniden güçlenmesine fırsat vermemesi gerektiğini vurgulayan Bass, sürecin Türkiye, Irak, Ürdün ve diğer komşu ülkelerin güvenlik endişelerini de dikkate alarak yürütülmesi gerektiğini ifade etti. YPG varlığının da görüşmelerde önemli bir konu olduğunu belirten Bass, Suriye'deki kapsayıcı bir geçiş için kuzeydeki gruplarla da diyalog arayışında olduklarını dile getirdi. ABD, Suriye'deki istikrarsızlığın komşu ülkelere ve daha uzak bölgelere sirayet etmemesini amaçlıyor. Ayrıca, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasının takdir edildiğini belirtti.
Yabancı Savaşçıların Dönüşü ve Al-Hol Kampı
John Bass, PKK unsurlarının Suriye'den çıkarılması konusunda Türkiye ile bir mutabakat olup olmadığı sorusuna, Suriye'nin yabancı teröristler için güvenli bir liman olmaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirterek yanıt verdi. Tüm yabancı teröristlerin ülkelerine geri dönmesi gerektiğini vurgulayan Bass, bu sürecin ilgili hükümetlerin de dahil olduğu sorumlu bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti. Suriye'deki IŞİD üyelerinin tutulduğu cezaevleri ve Al-Hol kampı konusuna değinen Bass, kamptaki nüfusun azaltılması için önemli ilerleme kaydedildiğini ve aşırıcılık yanlısı ailelerin üyelerine geri verilmesi çabalarının desteklenmeye devam edileceğini açıkladı. Bu kişilerin ait oldukları toplumlara insani bir geçiş yapmaları hedefleniyor. Washington, bu geçiş sürecinin IŞİD'in yeniden güçlenmesine ya da yeni terör faaliyetlerine yol açmaması için dikkatli davranıyor.
Suriye'deki Geçiş Süreci ve ABD'nin Rolü
Suriye'deki geçiş sürecinin, Türkiye, Irak veya Suriye'nin komşuları için ek riskler yaratmaması gerektiğini vurgulayan Bass, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin dikkate alındığını belirtti. ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının amacının, IŞİD'in yeniden tehdit oluşturmasını engellemek olduğunu tekrarlayan Bass, geçmişte yaşanan zorlukların tekrar yaşanmasını istemediklerini dile getirdi. ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlar konusunda yeni adımlar atıp atmayacağı sorusuna ise, mevcut yaptırım sistemi kapsamında hükümetin geçiş hükümetine ekonomik destek sağlayabileceği yelpazenin genişletildiğini açıkladı. ABD'nin, İsrail ve Suriye arasında gelecekteki görüşmelerde arabuluculuk rolü oynama olasılığı sorusuna ise Bass, yakın zamanda görev süresinin biteceğini hatırlatarak cevap vermedi. Ancak, Suriye'nin tüm komşularının geçiş dönemini kendi güvenlik kaygılarını göz önünde bulundurarak değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.