BM ve Afrika: İşbirliği ve Kalkınma
Ankara'da düzenlenen "Birleşmiş Milletler ve Afrika: İşbirliği ve Kalkınma Dinamikleri" seminerine, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi katıldı. Afrika Kültür Evi'nde gerçekleşen seminere, Afrika Kültür Evi Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Sağlam ve çok sayıda davetli katılım sağladı. Ahonsi, seminerde Birleşmiş Milletler'in çalışma prensiplerini ve insan hakları odaklı yaklaşımını anlattı. İnsan haklarının sadece sivil ve siyasi özgürlükleri değil, aynı zamanda kalkınmayı da kapsayan geniş bir kavram olduğunu vurguladı. Üye devletlerin belirli kurallara uymamasının, BM'nin etkinliğini azalttığını belirtti. BM'nin küresel sorunlara çözüm üretmekte zorlandığına dikkat çekerek, hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı. Etkin bir uluslararası işbirliği için üye ülkelerin kurallara uymasının şart olduğunu dile getirdi.
İnsan Hakları İhlalleri ve Çatışmalar
BM Mukim Koordinatörü Ahonsi, Gazze, Ukrayna, Sudan ve Somali gibi çatışma bölgelerindeki insan hakları ihlallerine değindi. Hukukun üstünlüğünün ortadan kalkmasının, büyük çaplı insan hakları ihlallerine yol açtığını söyledi. Afrika kıtasının birçok çatışmadan etkilendiğini ve Nijerya gibi ülkelerin bile düşük yoğunluklu çatışmalarla mücadele ettiğini belirtti. Barışın bir ülkenin gelişmesi için olmazsa olmaz bir unsur olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Etiyopya ve Somali arasındaki çatışmanın çözümünde oynadığı olumlu role dikkat çekti. Bu katkıların takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerin ekonomik yardımının yeterli olmadığını, barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.
Çok Taraflılığa Destek ve Reform
Ahonsi, Türkiye'nin çok taraflılığa ve Birleşmiş Milletler'e olan bağlılığını övdü. Türkiye'nin BM ile yaşadığı sorunlara rağmen, kurumdan vazgeçmediğini ve reform çağrısında bulunduğunu belirtti. BM'nin günümüzün çok kutuplu dünyasını yansıtacak şekilde reform edilmesi gerektiğini, böylece 21. yüzyılın zorluklarının üstesinden gelinebileceğini söyledi. Seminer, soru-cevap bölümü ve hediye takdimiyle sona erdi. Seminer katılımcıları, Afrika'nın kalkınması ve Birleşmiş Milletler'in rolü hakkında daha fazla bilgi edindiler. Afrika'nın kalkınması için sürdürülebilir çözümler bulmanın önemi vurgulandı. Uluslararası işbirliğinin önemi bir kez daha dile getirildi.