Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesindeki Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT), kuruluşunun 7. yıl dönümünü Ankara'da görkemli bir törenle kutladı. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Milli Savunma Bakan Yardımcıları Musa Heybet, Alparslan Kavaklıoğlu ve Bilal Durdalı, ASFAT Genel Müdürü Behcet Karataş ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) gerçekleşen programda, ASFAT'ın bugüne kadarki başarıları ve gelecek hedefleri sergilendi. ASFAT'ın faaliyetlerini anlatan bir tanıtım filmi gösterildi ve ardından Genel Müdür Behcet Karataş, şirketi temsil eden bir konuşma gerçekleştirdi.

ASFAT'ın Başarıları ve Gelecek Hedefleri

Karataş, 2018 yılında Pakistan Milli Gemi (MİLGEM) Projesi ile başlayan yolculuklarının, yeni projelerle güçlenerek devam ettiğini vurguladı. Tamamen kamuya ait olan ASFAT'ın, Türk Ticaret Kanunu'na ve Sayıştay denetimine tabi olarak çalıştığını belirten Karataş, 27 askeri fabrika ve 10 tersanenin deneyimli iş gücü ve nitelikli üretim kapasitesini kullanarak, Türk Silahlı Kuvvetleri ve dost ülkeler için çözümler sunduklarını açıkladı. Şirketin, kara, hava, deniz ve tedarik programlarında 56 projeyi tamamladığını ve 87 projenin devam ettiğini ifade eden Karataş, ihracata verilen önemi de vurgulayarak, 2024 yılında yıllık ciro hedeflerinin 1,1 milyar dolara, kümülatif proje büyüklüğünün ise 4,2 milyar dolara ulaştığını duyurdu. Bu hedeflerin, milli sorumluluk bilinciyle ve büyük bir titizlikle gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Savunma Sanayisinde Yeni Bir Dönemin Başlangıcı

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Musa Heybet, ASFAT'ın savunma sanayisinin köklü mirasını çağın gereklilikleriyle harmanlayarak geleceğe taşıyan değerli bir yapı olduğunu belirtti. ASFAT'ın sadece bir şirket değil, bir vizyon olduğunu dile getiren Heybet, yerli ve milli üretimin önemini vurguladı. Afrika'dan Avrupa'ya kadar geniş bir coğrafyada ASFAT imzalı projelerin başarıyla tamamlandığını ve Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda teknolojik dönüşümün ve sürdürülebilir üretimin önemine dikkat çekti. Heybet, gelecekteki daha büyük hedefler için ASFAT'ın her yıl dönümünün yeni bir başlangıç olduğunu ve yeni hedeflere yelken açmak için bir vesile olduğunu vurguladı.

Türkiye Savunma Sanayisindeki Güçlü Konum

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye'nin savunma sanayi alanında dünya çapında önemli bir aktör olduğunu belirterek, yerli ve milli imkanlarla üretilen teknolojilerin oyun değiştirici konumuna geldiğini ifade etti. İnsansız hava araçları pazarında Türkiye'nin önemli bir paya sahip olduğunun altını çizdi. Son iki yılda 20 milyar dolarlık sözleşme imzalandığını açıklayan Görgün, sektörün büyümesini ve gelişmesini gururla dile getirdi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in de yazılı mesajıyla destek verdiği törende, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bando Takımı çeşitli marşlar seslendirdi. Törende ASFAT'ın Pakistan ile olan işbirliği ve Türkiye'nin savunma sanayisindeki yükselişi tekrar vurgulandı.