AB'nin Türkiye'ye Yaklaşımındaki Değişim

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik politikalarında yaşanan kaymaları eleştirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara ziyaretini ve Komisyon'un yaptığı organizasyon değişikliğini değerlendiren Toprak, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine aday ülkelerin bağlı olduğu Genişlemeden Sorumlu Komiserlik'ten çıkarılarak, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan Güney Komşuluk ilişkileri bünyesindeki 'Göç ve Mülteci İşleri' birimine bağlandığını belirtti. Bu durumun Türkiye'nin AB üyelik yolculuğunda ciddi bir geri adım olduğunu vurguladı. Toprak, Von der Leyen'in ziyaretinde tam üyelik sürecine hiç değinmemesini ve sadece Suriyeli sığınmacılar için ekonomik destek vaadinde bulunmasını da eleştirdi. Bu durumun, AB'nin Türkiye'ye sadece ekonomik ilişki ve sınır bekçiliği görevi biçtiğini gösterdiğini ifade etti. Toprak, Avrupa Birliği'nin bu tutumunun, Türkiye'nin stratejik önemini ve bölgesel etkilerini görmezden geldiğini savundu.

Doğu Akdeniz'de Artan Riskler

Toprak, Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'yi güneyden kuşatma girişimleriyle birleştiğini belirtti. ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasıyla Rum Yönetimi'nin silahlanmaya hız verdiğini ve Kıbrıs'ta Türkiye ve KKTC için risklerin arttığını vurguladı. Rusya'nın Suriye'deki askeri üslerini boşaltma kararı sonrası Doğu Akdeniz'de ABD, AB, NATO, GKRY ve İsrail işbirliğinin güçlendiğini dile getirdi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in kıta sahanlığı ve hava sahası için orduyu devreye sokma tehdidinin de bu gelişmelerden kaynaklandığını savundu. Toprak, Türkiye'nin Kıbrıs'taki gelişmelere karşı siyasi ve diplomatik olarak alarma geçmesi gerektiğini ifade etti. TSK'nın Kıbrıs'taki varlığının önemine değinerek, olası tehditlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilimlerin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.

ABD ve AB'nin Bölgesel Hedefleri

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara ziyaretlerini değerlendiren Toprak, bu ziyaretlerin, ilgili ülkelerin bölgedeki çıkarları ve hedefleri doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin siyasi, ekonomik, askeri, coğrafi ve stratejik konumu nedeniyle bölgede, özellikle Suriye'de önemli bir etkiye sahip olduğunu hatırlattı. Ancak, AB'nin Türkiye ile diyaloğunu, sadece göç ve sınır güvenliği gibi konularla sınırlandırarak Türkiye'nin stratejik önemini görmezden geldiğini savundu. Toprak, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde daha aktif ve stratejik bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bölgesel ve küresel gelişmeler karşısında yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin AB ile ilişkilerini sadece ekonomik değil, siyasi ve stratejik boyutlarıyla da ele alması gerektiğini dile getirdi. Bölgesel gelişmeleri yakından takip ederek önlem alınması gerektiğini vurguladı.