Sıkı Para Politikasının Etkileri
Bir sanayi odası başkanı, enflasyonla mücadelede uygulanan sıkı para politikasının olumlu sonuçlar doğuracağını, ancak bunun ekonomik maliyetinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Başkan, enflasyonun düşeceğinden emin olduğunu, ancak bu düşüşün ne pahasına gerçekleşeceğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Sanayi üretimindeki daralmanın devam ettiğini, ihracat pazarlarındaki durgunluğun ve sıkılaştırma adımlarının bunun başlıca nedenleri arasında yer aldığını ifade etti. Yüksek teknoloji endeksindeki artışın olumlu bir gelişme olduğunu, ancak genel tablonun hala karamsar olduğunu söyledi. Başkan, Merkez Bankası'nın faiz kararını desteklediklerini ancak bunun işletmeler üzerindeki baskısının da hesaba katılması gerektiğini ekledi. Son olarak, şirket kuruluş sayısındaki düşüş ve kapanma sayısındaki artışın endişe verici olduğunu belirtti.
Ar-Ge Harcamaları ve Dış Ticaret
Açıklamada, ülkenin Ankara'da son 12 ayda rekor ihracat rakamlarına ulaştığı, ancak bu başarının ithalattaki düşüşten kaynaklandığı belirtildi. İthalattaki düşüşün sanayideki yavaşlamadan kaynaklandığı vurgulandı. Yatırım malı ithalatının tüketim malı ithalatının altına düşmesinin üzücü bir gösterge olduğu belirtildi. Dış ticaret açığının azaltılması için teknolojinin yükseltilmesi ve verimliliğin artırılması gerektiği vurgulandı. Ankara'nın Ar-Ge harcamalarında Türkiye genelinde ilk sırada yer aldığı ve yüksek teknoloji ihracatında da önemli bir paya sahip olduğu belirtildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Ankara'nın ihracatının artış gösterdiği ve önemli bir konuma yükseldiği duyuruldu. Ülkenin rekabet gücünün artırılması için yapısal reformlara ve gelir eşitsizliğinin azaltılmasına odaklanılması gerektiği vurgulandı. Devlet ve iş verimliliğinde geride kalınması dikkat çekildi.
Asgari Ücret ve Düzensiz Göç
Açıklamada, yıl sonuna yaklaşırken asgari ücretin gündemin önemli bir başlığı olduğu vurgulandı. Çalışanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olması gerektiği belirtildi. Ancak asgari ücret artışının zincirleme etkilerinin enflasyonu tetikleme riski taşıdığı belirtildi. Adil ve gerçekçi bir asgari ücret belirlenmesi gerektiği belirtildi. İşletmelerin ayakta kalma mücadelesi verdikleri, asgari ücret konusunun siyasi malzeme yapılmaması gerektiği, gerçekçi yaklaşımların önemi vurgulandı. Düzensiz göç konusunda İçişleri Bakanlığı'nın çalışmaları anımsatıldı. Düzensiz göçün, ülkeye altyapı, eğitim, sağlık ve güvenlik gibi alanlarda maliyet yüklediği, demografik yapıyı da etkilediği vurgulandı. Nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması ve gençlerin istihdama dahil edilmesinin önemi vurgulanırken, bu konuda eğitim politikalarında reform yapılması gerektiği belirtildi. Göçmen işçi çalıştırılmasına yönelik düzenlemenin kısa vadeli bir çözüm olduğunu, ancak uzun vadede eğitim politikalarının güçlendirilmesi gerektiği tekrarlandı.