Savunma Sanayisindeki Dönüşüm

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, savunma sanayisinin hızla değiştiğini ve bu dönüşümün askeri stratejiler ve savunma sistemlerinin gelişiminde köklü değişikliklere yol açtığını belirtti. ASO'nun Ocak ayı meclis toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'ün de katılımıyla, küresel ticaret sistemindeki değişimler, bölgesel ekonomik blokların güçlenmesi ve bunun yarattığı belirsizlikler ele alındı. Yeni işbirlikleri ve pazar fırsatlarının da beraberinde geldiği vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indiriminin piyasaya olumlu yansımasının beklendiği ifade edildi. Ekonomik gündemin yanı sıra, ileri teknoloji, yapay zeka ve iklim değişikliğine uyum sağlamanın önemi de vurgulanarak, sürdürülebilir büyümenin teknoloji ve inovasyona dayalı yeşil ekonomi ve dijital dönüşümle mümkün olacağı belirtildi. Bu "ikiz dönüşümün" artık bir zorunluluk olduğu belirtildi. Türkiye'nin bu dönüşümün dışında kalamayacağını ve kalmadığını vurgulayan Ardıç, savunma sanayiindeki yerli ve milli üretime yapılan yatırımlara dikkat çekti.

Ankara'nın Savunma Sanayisindeki Yükselişi

Türkiye'nin 10,6 milyar dolarlık askeri harcamayla dünyada 23. sırada yer aldığını hatırlatan Ardıç, savunma sanayisinin cirosunun 2002'deki 1,3 milyar dolardan 17 milyar dolara yükseldiğini, ihracatının ise 7 milyar doları aştığını açıkladı. Ankara'nın ihracatının yüzde 13'ünün yüksek teknoloji ürünlerinden oluştuğunu ve ASO-İLTEK endeksinde İstanbul'u geride bırakarak birinci sırada yer aldığını söyledi. Savunma sanayisindeki başarıların Ankara'da yenilikçi bir ekosistem oluşmasına katkıda bulunduğunu vurguladı. 2024'te 17 milyar dolara ulaşan savunma sanayi cirosunun yaklaşık yüzde 50'sinin Ankara'daki firmalardan geldiğini, başkentin savunma ve havacılık ürünleri ihracatında ilk sırada yer aldığını ve sektörde yaklaşık 55 bin kişinin çalıştığını belirtti. 2030 yılı hedefleri ise 23 milyar dolar ciro, 10,7 milyar dolar ihracat ve 140 bin çalışan olarak açıklandı. Ankara için ise 17 milyar dolar ciro, 97 bin istihdam ve çalışan başına 170 bin dolar katma değer hedefleniyor. Ankara Teknoloji Üssü Projesi'nin önemine de değinen Ardıç, projenin fizibilite çalışmasının yakında tamamlanacağını bildirdi.

İşbirliği ve Gelecek Hedefler

Ardıç, sanayicilerin isteklerini Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün'e ileterek, Ankaralı sanayicilerin TUSAŞ, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi şirketlerle ortak yatırım yapma arzusunu dile getirdi. Bu işbirliğinin savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda tedarikçilik yapmayı hedeflediğini belirtti. Sektördeki dönüşümün sürekliliğine dikkat çeken Ardıç, teknolojik gelişmeleri takip etmenin ve yerli ve milli üretimi artırmanın önemini vurguladı. Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişmeleri yakından takip ederek, uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedeflediği belirtildi. Yerli ve milli üretime yapılan yatırımların sürdürülebilir bir büyüme için kritik öneme sahip olduğu da vurgulandı.