Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir barış arayışında olduklarını vurguladı. Türkiye'den ayrılmadan önce AA'nın da aralarında bulunduğu basın kuruluşlarına konuşan Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. Görüşmelerin somut konuları kapsadığını ve oldukça verimli geçtiğini dile getirdi. Zelenskiy, Ukrayna'daki savaşın binlerce insanın hayatına mal olduğunu, sayısız yetimi ve yıkılmış evi geride bıraktığını hatırlatarak, Türkiye'nin Ukraynalı yetim çocukların ağırlamasından dolayı duyduğu minnettarlığı ifade etti. Uluslararası hukukun, egemenliğin ve toprak bütünlüğünün her koşulda desteklenmesi gerektiğini tekrarladı. Barış görüşmeleri ve olası bir ateşkes sürecinin önemine dikkat çekti. Zelenskiy, savaşın sona ermesi için her türlü çabayı göstereceklerini, ancak güvenlik garantileri olmadan kalıcı bir barışın mümkün olmadığının altını çizdi.

Adil Bir Barış İçin Güvenlik Garantileri Şart

Zelenskiy, Avrupa Birliği üyeliğinin ekonomik güvenlik için hayati önem taşıdığını belirtti. NATO üyeliğinin önemine değinen Zelenskiy, ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin henüz bu konuda net bir destek vermemesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. NATO üyeliği gerçekleşmezse hangi güvenlik garantilerinden bahsedilebileceğini sorguladı. Ukrayna'nın güçlü bir orduya sahip olduğunu ancak sürekli silah ve mali desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Donald Trump ile de savaşın sona erdirilmesi konusunda görüştüğünü, ancak Putin'in güvenilmez olduğunu ve Minsk Anlaşmaları'nı bile ihlal ettiğini hatırlattı. Yeniden bir savaşın başlamaması için güvenilir güvenlik garantilerine ihtiyaç duyulduğunu, bu garantilerin sadece sözlerden değil, somut adımlardan oluşması gerektiğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu konuda görüştüğünü ve görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Slovakya, Macaristan ve Almanya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğini desteklediğini belirtti. Ancak, ABD'nin kararının diğer ülkeleri de etkilediğini ifade etti.

Müzakerelerde Ukrayna'nın Rolü

Zelenskiy, Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde yapılan ABD-Rusya görüşmelerine ilişkin, Ukrayna'nın davet edilmemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu tür görüşmelerin şeffaf ve adil bir şekilde yürütülmesi gerektiğini, Ukrayna'nın dahil edilmeden alınacak kararların kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kiev'e yakın zamanda ABD'li yetkililerin bir ziyarette bulunacağını ve kendisinin de Trump ile görüşmeyi planladığını açıkladı. Putin'in kendisini meşru bir lider olarak görmemesine ilişkin, savaş durumunda anayasaya göre seçim yapılamayacağını, 8,5 milyon Ukraynalının yurt dışında bulunması ve işgal altındaki bölgelerdeki durum nedeniyle demokratik bir seçimin şu anda mümkün olmadığını açıkladı. Ukrayna'nın doğal kaynaklarını ve bunların işgal altındaki bölgelerde bulunmasını hatırlatarak, yaptırımların Rusya'yı savaşa son vermeye zorlaması gerektiğini belirtti. ABD ile nadir toprak elementleri üzerine hazırlanan taslak belgenin güvenlik garantileri içermediği için reddedildiğini, ancak yatırımlara açık olduğunu fakat karşılıklılık ilkesinin şart olduğunu söyledi.

İşbirliği ve Gelecek Planları

Ukrayna'nın Avrupa'daki en büyük orduya sahip olduğunu belirten Zelenskiy, savaş sonrasında birleşik bir Avrupa kuvveti oluşturulmasının önemine değindi. Türkiye ile savunma sanayi alanında işbirliğinin devam edeceğini, Baykar ve Bayraktar ile görüşmeler yaptıklarını, Ukrayna'da ofis açıldığını ve karşılıklı satın almaların yanı sıra diğer işbirlikleri üzerinde de çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin Ukrayna Deniz Kuvvetleri için inşa ettiği korvetlere değinerek, bu işbirliklerinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Savaş nedeniyle bazı ortak projelerin yavaşladığını ancak çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret hacminin 6 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, bu rakamın Serbest Ticaret Anlaşması'nın onaylanmasıyla 10 milyar dolara çıkmasını beklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı ErdoğanUkrayna'ya davet ettiğini ve anlaşmanın yürürlüğe girmesini umduğunu dile getirdi. Karadeniz Tahıl Girişimi'nin Rusya tarafından engellendiğini, yeni bir deniz koridoru açtıklarını ve lojistik zorluklara rağmen çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Kırım Tatarlarının esaretten kurtarılması için çaba sarf edildiğini, dini inançları nedeniyle tutuklandıklarını söyledi. Türkiye'nin esir takası konusunda yardımcı olduğunu ve çalışmalara devam ettiklerini ekledi. Zelenskiy açıklamasını savaşın en zor anlarında çocuklarıyla geçirdiği zamanlardan bahsederek bitirdi. "En önemlisi bu savaşın bir an önce adil bir şekilde tamamlanmasıdır" dedi.