Hocalı Soykırımında Yaşananlar

Keçiören Belediyesi ve Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle, 26 Şubat 1992'de Ermeni güçlerince işgal edilen Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan soykırımın 31. yılı anıldı. 613 masum insanın hayatını kaybettiği bu vahşet, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olarak hafızalarda yerini koruyor. Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen anma programına; Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçisi Reşad Memmedov, çok sayıda büyükelçi (Yemen, Togo Cumhuriyeti, Tacikistan, Tayland), CHP Artvin Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uğur Bayraktutan, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, belediye yöneticileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Anma programı, saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.

Türkiye ve Azerbaycan Kardeşliği Vurgulandı

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliğe vurgu yapan Mesut Özarslan, "Azerbaycan bizim için iki devlet tek millet anlayışının simgesidir. Bu soykırım, insanlık adına utanç verici bir olaydır. Hayatını kaybeden soydaşlarımızın anısını yaşatmak, onların Türk ve Müslüman oldukları için katledildiğini unutturmamak en önemli görevimizdir. Sadece Hocalı'da yaşananları değil, tüm haksız soykırımları lanetliyor ve unutturmamak için mücadele edeceğiz. Acılarımızı paylaşmak, adalet ve barış dolu bir gelecek inşa etmek için birlik olmalıyız. Bizler Türklüğümüz ile onur ve gurur duyarız. Hocalı katliamında hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." şeklinde konuştu.

Hocalı Soykırımı'nın Uluslararası Boyutu

Azerbaycan Büyükelçisi Memmedov ise, Hocalı katliamının tek sebebinin Türk ve Müslüman olmaları olduğunu belirtti. Uzun yıllardır süregelen Türk düşmanlığına dikkat çekerek, Ermeni komşularının bu düşmanlıktan vazgeçerek barış içinde yaşamayı tercih etmeleri gerektiğini vurguladı. Azerbaycan ordusunun işgal altındaki toprakları azad ettiğini hatırlattı. Ermenilerin iddia ettiği soykırımın aksine, soykırım mağdurlarının soykırım yapmadığını dile getirerek, Ermenilere barış eli uzatıldığını ve barışçıl bir birlikteliğin mümkün olduğunu ifade etti. Uğur Bayraktutan, Türkiye'nin Ermenistan halkıyla sorununun olmadığını, ancak Hocalı'daki olayların hukuki olarak soykırım tanımına uyduğunu belirtti. Türkiye ve Azerbaycan'ın kader birliği içinde olduğunu vurgulayarak, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve tüm şehitleri anarak, Hocalı'da hayatını kaybedenlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğildi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise Hocalı'nın sadece bir kasaba adı değil, bir trajedinin sembolü olduğunu ve Türk dünyasının birlik olması gerektiğini ifade etti. Hocalı'da hayatını kaybedenleri rahmetle anarak barış ve adalet dolu bir dünya temennisinde bulundu. Anma programı, anıta çelenk bırakılmasıyla son buldu.